Placi de mobilier – tipuri și proprietățile acestora
Mobilierul din lemn masiv se remarcă prin eleganță. Din păcate, în același timp sunt scumpe, grele și necesită îngrijire specială. Toate acestea au contribuit la popularizarea panourilor asemănătoare lemnului. Alegerea este uriașă. Pe piață puteți găsi plăci de pleavă, plăci din fibre, placaj și, de asemenea, plăci aglomerate. Ce diferențiază fiecare dintre soluții? Să ne uităm la tipurile de plăci de mobilier și la proprietățile acestora.
Plăci aglomerate
Unul dintre cele mai populare tipuri de plăci de mobilier este PAL-ul. Sunt folosite în mobilier și construcții. Plăcile sunt realizate din așchii de lemn presaț special pregătiț, lipiț cu un adeziv sintetic. Ele pot fi cu un singur strat sau cu mai multe straturi. Suprafața PAL-ului poate fii șlefuită, furniruită și acoperită cu laminat sau lac.
Plăcile din PAL sunt folosite atât la producția de mobilier tapițat, cât și la cutii. Adesea sunt folosite pentru a face mobilier de birou. Un tip special de PAL este OSB, care este folosit în primul rând în construcții, dar recent este apreciat și de pasionații stilului ecologic, transformându-l și în mobilă.
OSB-ul
OSB-urile sunt perfecte mai ales în industria mobilei, dar și în industria construcțiilor ca material izolant. Sunt confectionate din pleava de in sau canepa curatata, lipite sub presiune si la temperatura ridicata. Pentru lipire se folosește un adeziv sintetic. Pe piață sunt disponibile placile de OSB dar și PAL-ul, care sunt produse într-un mod similar. Singura diferență este așchii de lemn pozitiv în procesul de producție.
Plăcile de pleava sunt relativ netede. Ele pot fi finisate într-o varietate de moduri, în funcție de locul în care urmează să fie aplicate. Exista placi slefuite pe una sau ambele fete, neslefuite, precum si laminate sau furniruite. În industria mobilei, se folosesc suplimentar diverse tipuri de furnir, inclusiv pentru o strălucire.
Mobilierul din PAL trebuie depozitat in conditii corespunzatoare. Pot fi amplasate în încăperi în care se menține circulația aerului și nu există umiditate.
Plăci din fibre
Plăcile din fibre sunt folosite în mobilier, dar și în producția de panouri de podea. Sunt realizate din lemn fin. Procesul de creație are loc prin umplerea și formarea țesutului lemnos defibrat în condiții adecvate de temperatură și presiune. Lipici sintetic este, de asemenea, adăugat în timpul procesului.
Cele mai importante proprietăți ale plăcilor fibroase sunt rezistența ridicată la umiditate și temperatură. O altă caracteristică a pâslei este că poate avea durități și grosimi diferite. În funcție de gradul de compresie, se disting plăci de fibre: HDF, MDF și LDF.
Plăci HDF
HDF este cel mai dur tip de placă de fibre. Se caracterizează nu numai prin duritate mare, ci și prin densitate. În industria mobilei, este utilizat ca material pentru pereții din spate ai mobilierului, elemente de sertare și pentru producerea plăcilor celulare, ca strat exterior destinat furnirării sau lăcuirii. Datorită proprietăților lor unice, plăcile HDF sunt folosite și ca panouri de podea.
Plăci MDF
MDF este o placă din fibre de duritate medie. Este materialul cel mai des folosit în industria mobilei. Mobilierul din MDF este ușor de curățat. De asemenea, sunt durabile. Cu toate acestea, ele pot avea tendința de a se deforma sau de a absorbi umezeala – acest lucru este prevenit printr-o protecție adecvată.
Avantajele MDF includ flexibilitate, ușor de modelat și finisat și fără tendință de despicare (izotrop). Cu toate acestea, nu este un material fără defecte. Dacă discul circularului este de proastă calitate, se poate umfla și rupe. În plus, tocește lamele sculei mai repede decât multe soiuri de copaci.
Plăci LDF
LDF este o placă de fibre moale cu densitate redusă. Cel mai adesea este folosit ca panouri de perete. Materialul este înnobilat cu hârtie decorativă. Plăcile LDF sunt, de asemenea, materialul de bază pentru producția de căptușeală și izolație.
Placi de placaj
Placajul (placa de placaj) este numele comun pentru un material compozit lipit. Este un material asemănător lemnului natural, folosit adesea în producția de mobilier. Se realizeaza prin incrucisarea unor straturi subtiri de foi de lemn, cel mai adesea mesteacan, arin sau pin. Există placaj rezistent la uscat (S), semi-impermeabil (W1) și impermeabil (W2) – în funcție de lipiciul folosit în producție.
Rezistența și elasticitatea materialului depind de numărul de straturi de lemn din care constă. Direcția fibrelor în straturile exterioare și direcția sarcinii sunt de asemenea importante. Rezistenta la apa variaza in functie de tipul de placaj. Tipul W2 este cel mai rezistent, S.
Atunci când alegeți o placă de mobilier, trebuie să luați în considerare atât utilizarea, proprietățile și dimensiunile acesteia. Trebuie amintit că aceeași placă poate funcționa bine pentru finisarea interioară, dar ca material de mobilier va fi prea fragil. Programul KD Max include o bibliotecă de producători polonezi de fronturi și plăci de mobilier, cum ar fi Meblex, Kronopol, Pfleiderer, Kronospan, EGGER și Marecki. Si reda o mare comoditate pentru fiecare designer.
Dacă doriți să cunoașteți toate caracteristicile programului KD Max, vă rugăm să ne contactați.